Christelijk muziekschrijverscollectief zingt lied over vluchteling
Het christelijke muziekschrijverscollectief Schrijvers voor Gerechtigheid brengt een themalied uit over vluchtelingen. Het nummer, dat Vluchtkerk – Met Open Armen heet, is bedoeld om aandacht te vragen voor de Bijbelse opdracht om te zorgen voor de vreemdeling en de kwetsbare.
Het nummer is vernoemd naar de Vluchtkerk, een gekraakte kerk in Amsterdam-West. De Vluchtkerk biedt sinds december vorig jaar voor meer dan honderd uitgeprocedeerde asielzoekers een thuis, nadat de groep zonder rechten, zonder zorg, en in sommige gevallen zelfs zonder schoenen op een winterse vrijdagavond op straat werden gezet.
Actuele thema’s
Schrijvers voor Gerechtigheid (SVG) is een groep christelijke muzikanten en tekstdichters, die als doel hebben nummers over gerechtigheid te schrijven die geschikt zijn voor samenzang in de kerken. Naast reguliere cd-projecten, gaat SVG ook regelmatig nummers uitbrengen over actuele thema’s. In 2011 kwam SVG met het album Zeeën van Recht.
Op de bres
Volgens de schrijvers is gerechtigheid een fundamenteel terugkerend thema in de Bijbel, maar vreemd genoeg vindt het onderwerp zich zelden een weg naar de liturgieën en liedlijsten van kerken. Geen enkel onderwerp wordt in de context van gerechtigheid zo vaak aangehaald als de zorg voor de vreemdeling. De kerken in Nederland staan al jaren op de bres voor asielzoekers, met name om hen het recht te geven op een menswaardig bestaan. Het afgelopen jaar is de zichtbaarheid van deze problematiek groter en groter geworden.
Open armen
“Met het uitbrengen van dit lied willen we zeggen dat de kerk een veilige plek mag zijn, voor een ieder die dat nodig heeft”, zegt Antonie Fountain, medeschrijver en betrokkene bij de Vluchtkerk in Amsterdam. “Of je nou een vluchteling bent, of dat het leven je op een andere manier tegenzit: hier ben je welkom, hier is het goed, hier mag je zijn. Als je in de Vluchtkerk komt, wachten de bewoners je daar op en zeggen dat je welkom bent, ‘met open armen’. Zo’n houding zouden we als kerk ook moeten hebben naar iedereen die dat nodig heeft.”
Fountain: “Het is geen politiek statement. We willen wel duidelijk maken dat elk mens waardevol is en dat het onze taak als kerk is om ook – misschien zelfs juíst – voor de zwakke te zorgen. We hopen dat het lied komende tijd in veel kerken zal worden gezongen en elke kerk zo een vluchtkerk zal zijn voor wie dat nodig heeft.”