Lied van de maand september: Tienduizend redenen

“Van al uw goedheid wil ik blijven zingen;
tienduizend redenen tot dankbaarheid.”
 
 

De Nederlandse versie van ‘10.000 Reasons’ hebben we eerder geplaatst en kun je hier legaal downloaden. Deze keer vertelt de auteur – in woord en beeld – het verhaal achter het lied. 

Door Matt Redman – Een muziekproducent merkte eens op dat de popwereld eigenlijk maar vier soorten liedjes kent:

  • Ik hou van je!
  • Ik haat je!
  • Ga weg!
  • Kom terug!

Een komische maar rake typering.

Wie liederen wil schrijven voor de God van alle eeuwigheid, kan gelukkig met een totaal ander kleurenpalet werken. Als ik zeg dat er “tienduizend redenen tot dankbaarheid” zijn, dan is dat natuurlijk een enorm poëtisch understatement. De redenen om God te prijzen zijn zo groots en prachtig dat we vanaf nu tot in eeuwigheid door kunnen zingen zonder dat onze inspiratie uitgeput raakt.

Sta maar eens stil bij de wereld van de natuur. Op dit moment hebben wetenschappers meer dan 1,7 miljoen soorten dieren, planten en algen op aarde in kaart gebracht. Er zijn ongeveer 6000 zoogdiersoorten bekend en meer dan een miljoen verschillende insecten! In alle categoriën worden er jaarlijks nieuwe soorten ontdekt. De oceaanbodem is nog maar nauwelijks ontgonnen, er zijn echt ontelbaar veel meer soorten te vinden en te beschrijven. Ik denk dat we gerust kunnen stellen dat elke soort plant, dier of levend schepsel een reden is om hem te prijzen. Als we ons even beperken tot de 1,7 miljoen nu bekende soorten hebben we zo maar 1,7 miljoen redenen om God te aanbidden.

Kijk vervolgens omhoog naar de sterren – volgens wetenschappers bevat het bij ons bekende universum meer sterren dan de zandkorrels van alle stranden en woestijnen op aarde. Dat geeft ons miljarden en miljarden extra redenen om een lofoffer te brengen.

Kijk ook naar onze eigen levens – de talloze zegeningen in ons leven van elke dag en het wonder van het leven zelf. Families en sociale verbanden, denk aan hoe voor ons wordt gezorgd. Opnieuw heel veel redenen om God te prijzen, telkens opnieuw.

Misschien staat juist daarom aan het eind van Psalm 30:

“Mijn ziel zal voor u zingen en niet zwijgen. 
HEER, mijn God, u wil ik eeuwig loven.”
(Psalm 30:13, NBV)
 

De psalmist heeft enorm veel redenen om God te aanbidden. En hij heeft geen enkele reden om het niet te doen. Hij weet niet één motief te bedenken om stil te blijven. Dat geldt ook voor onze eigen levens. De aanbidding van Jezus wordt levendig, creatief en kleurrijk als we onze harten openen in lofprijzing. En dat blijft doorgaan: vóór ons ligt een eeuwigheid aan redenen om hem te aanbidden en te eren.

Oorspr. titel: 10.000 Reasons (Bless the Lord).
Auteurs: Matt Redman en Jonas Myrin
Nederlandse liedtekst: zie Opwekkingsliederen 733
Bron tekst: Artikel van Matt Redman’s website. 

[table id=16 /]