Het lied ‘Fundament’ (Opwekking 785) is lied van de maand september

In de geschiedenis van de christelijke kerk zijn heel veel psalmen, gezangen en geestelijke liederen geschreven en gezongen. Veel van die eeuwenoude liederen spreken nog steeds heel veel mensen aan en staan in menig kerkdienst wekelijks op het programma. Vaak met een orgel. Dat klinkt ongeveer zo:

Er zijn ook kerken die het anders doen. Neem Hillsong, een groep kerken met hippe bands die perfect ingestudeerde eigentijdse muziek maken. Bekende in het Nederlands vertaalde liederen zijn Mighty To Save (Mijn Redder) en Oceans (Lopen op het water). Ook het lied van deze maand komt uit de Hillsong-stal. Het heet Cornerstone (Fundament) en klinkt ongeveer zo:

Muzikaal gezien komen beide opnames uit totaal verschillende werelden. Maar de tekst van Cornerstone is grotendeels hetzelfde als de hymn die je hebt gehoord. De tekst werd al in 1834 geschreven door Edward Mote, een predikant uit West Sussex. Naast ‘My Hope Is Built On Nothing Less’ schreef hij nog ongeveer 100 andere hymns. Het refrein van het lied verwijst naar Jezus’ verhaal van de wijze en dwaze bouwers en gaat over de bijbelse metafoor van Christus als rots (1 Korinthe 10:4):

On Christ the Solid Rock I stand
All other ground is sinking sand

Waarom heeft Hillsong deze tekst gekozen als basis voor ‘Cornerstone’?

Reuben Morgan, een van de tekstschrijvers, vertelt in onderstaand filmpje dat ‘Cornerstone’ ontstond in 2011. Hij was op bezoek bij een kerk van Hillsong in Scandinavië en juist op dat moment vonden in Noorwegen twee aanslagen plaats waarbij een man bijna 70 jonge mensen doodschoot op een vakantie-eiland. Veel mensen kenden wel iemand die erbij betrokken was en iedereen was in shock.

Samen met liedschrijver Jonas Myrin en de plaatselijke aanbiddingsleider Eric Liljero zocht hij naar een antwoord op de angst en de radeloosheid die de aanslagen teweegbrachten. “Het schrijven van aanbiddingsliederen is pastoraal werk,” zegt Reuben. “Je wilt mensen graag helpen om hier samen doorheen te gaan, om er ‘doorheen te zingen’ in de context van geloof. Hymns zijn door de eeuwen heen een manier geweest om dat te doen.” En zo kwamen ze uit bij de oude hymn van Edward Mote:

My hope is built on nothing less
Than Jesus’ blood and righteousness

In korte tijd vormden ze het lied om naar een modernere melodie en voegden een nieuw refrein toe:

Christ alone; cornerstone
Weak made strong; in the Saviour’s love
Through the storm, He is Lord
Lord of all

De oude en nieuwe teksten samen wijzen onveranderd naar het bijbelse gegeven dat Jezus Christus het enige fundament is waarop we ons leven kunnen bouwen. Als alles op zijn grondvesten schudt is Jezus de rots waarop je mag staan.

Hymns en Hillsong: muzikaal misschien verschillend maar wel gebouwd op hetzelfde fundament.

Ik bouw op Jezus, anders niet;
het is zijn bloed dat redding biedt.
Wie op Hem hoopt, wordt niet beschaamd;
ik steun alleen op Jezus’ Naam.

Refrein:
Heer, U bent ons fundament.
Zwak wordt sterk, door al uw werk.
In de storm blijft U Heer; hoogste Heer!

Ook als de nacht mijn zicht vervaagt,
toont Hij zijn liefde die mij draagt.
Al woeden stormen om mij heen,
Mijn anker rust in Hem alleen!

Wanneer Hij komt met luid geschal,
weet ik dat Hij mij kennen zal.
Bekleed met zijn gerechtigheid
ben ik van Hem in eeuwigheid!